top of page

Verwarmen met een airco

Bespaar op je verwarmingskosten!

Waarom verwarmen met een split-unit airco?

Een airco is een zogenaamde lucht/lucht warmtepomp, en eigenlijk zegt dat al genoeg. Iedere airco die door ons wordt geplaatst kan naast koelen ook verwarmen. Het proces wordt simpelweg omgedraaid. Tot een buitentemperatuur van  -15°C kan de airco warmte uit de buitenlucht halen en deze gebruiken om bijvoorbeeld je woonkamer te verwarmen.
Daarbij is een airco tot 4x efficiënter dan een cv-ketel.

Kosten

Verwarmen met een airco is bijna altijd goedkoper dan verwarmen met een cv-ketel. De precieze vergelijking voor jouw situatie is afhankelijk van een aantal factoren, maar 2 factoren zijn essentieel;
1. Elektriciteit is goedkoper dan gas
2. Verwarmen met een airco is gemiddeld 4 keer efficienter dan met een cv-ketel

Berekening*

Hier een rekenvoorbeeld op basis van een Haier Tundra Plus 3,5 kW airco (woonkamer).

29-07-2023

Gas:   €1,396 per m³

Elektriciteit:   €0,406 per kWh

(bron)

Om te kunnen vergelijken moeten we kijken hoeveel "energie" (warmte) we kunnen halen uit elektriciteit ten opzichte van gas. Dit doen we door te kijken naar de gegenereerde energie (warmte) in kWh.

Gas

Stel je verbruikt nu 1000 m³ gas per jaar om je woonkamer te verwarmen. Dit kost je dan, op basis van het huidige tarief ~€1396,- per jaar.

 

Die 1000 m³ gas levert je ongeveer 10.000 kWh energie (warmte) op. (bron)

Om een CV-ketel met een airco te kunnen vergelijken, gaan we nu kijken hoeveel het zou kosten om diezelfde 10.000kWh warmte te genereren met een airco. 

Airco

De Haier Tundra Plus 3.5kW genereert ongeveer 3,5 kWh warmte.
Hiervoor heeft hij gemiddeld 1 kWh elektriciteit nodig. (bron)

Het genereren van 10.000 kWh warmte zou met deze airco dus ongeveer 2857 kWh elektriciteit kosten. (10.000 / 3,5)
Op basis van het huidige tarief kost dit ~€1160

Besparing per jaar*

Verwarmen met gas:      €1396 euro

Verwarmen met airco:  €1160 euro

Besparing:                           €236 euro

Wek je je eigen elektriciteit op met zonnepanelen? Dan is de besparing (veel) hoger omdat je airco dan draait op de (gratis) elektriciteit van de zon!

Prijsplafond Energie

Om energie betaalbaar te houden faciliteert de overheid een prijsplafond energie per 1 januari 2023, welke wordt gehandhaafd tot eind 2023.

Binnen dit prijsplafond betaal je €1,45 voor de eerste 1200m³ gas, en €0,40 voor de eerste 2900kWh per jaar. Hoe voordelig is het dan nog om te verwarmen met een airco?

 

Als je bovenstaande berekening zou herhalen op enkel de tarieven van het prijsplafond kan het lijken alsof een airco duurder wordt dan verwarmen met gas. Echter moeten we er ook rekening mee houden dat 65% van de huishouders meer dan 1200m³ gas verbruikt.

Iedere m³ boven de 1200m³ die je dan niet hoeft uit te geven aan verwarmen is een voordeel. Een airco gebruiken om te verwarmen is dus vooral voordelig als je nu meer dan 1200m³ gas per jaar verbruikt. Binnen de voorwaarden van het Prijsplafond Energie betaal je immers de marktprijs voor al het verbruik boven de 1200m³.

 

Samenvattend is het dus belangrijk om naar jouw persoonlijke situatie te kijken alvorens te bepalen of het goedkoper is om te verwarmen met een airco. Het is immers sterk afhankelijk van jouw gastarief en verbruik.

Heeft dit je interesse gewekt? Laat dan hieronder je gegevens achter en we nemen binnen 24 uur contact met je op!

*om deze berekening begrijpelijk te houden hebben we deze gesimplificeerd en gaan we uit van gemiddelden. Aan deze berekening kunnen geen rechten worden ontleend.

Alle genoemde prijzen zijn incl BTW en energiebelastingen, exclusief eventuele (overheids)kortingen.

Schermafbeelding 2022-09-10 om 17.43.57.png
bottom of page